Проведе се срещата-дискусия на тема „Успешно позициониране на курорта Св. св. Константин и Елена като дестинация за здравен, морски и СПА туризъм на немския здравно-осигурителен пазар“

Още

Развитието на България като дестинация за СПА и здравния туризъм по линия на немските здравни каси обсъждат на работна среща в курорта Св. св. Константин и Елена представители на Германо-българската търговско индустриална камара, Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, представители на туристическия бранш и туроператори.

Успешното позициониране на курорта Св. св. Константин и Елена като дестинация за здравен, морски и СПА туризъм на немския здравно-осигурителен пазар бе тема на дискусия в най-стария морски курорт, с участието на хотелски мениджъри и туроператори, работещи на пазар Германия. Форумът е част от мащабен проект за позиционирането и маркетинга на България като дестинация за здравен туризъм, който се осъществява от Германо-Българската индустриално-търговска камара /ГБИТК/, Министерство на туризма и Български съюз по балнеология и СПА туризъм /БСБСПА/. Проектът е иницииран по повод решение на германската асоциация на здравно-осигурителните каси да включи България като една от 14-те държави, в които се признават и реимбурсират средства за профилактика и рехабилитация в амбулаторни условия. Кармен Щруг – заместник-главен управител на ГБИТК представи първия етап от проекта, който бе онлайн дискусия на тема „Как България стартира туризма в условията на COVID-19“, осъществена през юни на най-голямата немска платформа за професионалисти в туризма www.fve.de. Тогава бяха презентирани морските дестинации на България, а курортът Св. св. Константин и Елена получи признание за най-мащабни инвестиции в здравния, морския и СПА туризма. Видеото от това представяне е гледано от близо 30 хиляди професионалисти в туристическия бранш в Германия, а информацията е намерила широк отзвук сред аудиторията на повече от 60 немски медии, допълни Щруг.

Очаква се през есента в балнео и СПА курортите у нас да пристигнат немски туристи, на които процедурите се заплащат от здравните им каси, информира Сийка Кацарова – председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Тя поясни, че плановете, по които ще се работи в тази посока са два. Първият е да се информират немските граждани със здравни застраховки за възможността да идват в България за профилактика и рехабилитация, като изтъкна, че в курорта Св. св. Константин и Елена стандартът на здравни и балнеолечебни услуги е на високо ниво, визирайки термалният комплекс на курорта като възможност за немските граждани да идват тук за профилактика, рехабилитация и възстановяване. Вторият е немските клиенти да предпочетат България пред конкурентни на нашата страна дестинации като Словакия, Чехия, Полша. И в момента клиентите от Германия, които са в България биха могли да използват процедури, свързани с превенция или рехабилитация при амбулаторни условия и да получат реимбурсиране, когато се върнат в Германия, допълни Кацарова и подчерта, че България в момента е одобрена от Асоциацията на публично-частните каси, в която членуват 103 каси, а сертифицираните у нас Медикъл и СПА центрове, в които могат да се извършват услуги за немски клиенти са близо 90.

Медицинските университети също ще имат важна роля в проекта във връзка с обучението на млади и подготвени специалисти в областта на рехабилитацията и кинезитерапията. Според проф. Тодорка Костадинова – Директор на Дирекция "Международно сътрудничество, акредитация и качество" в Медицински университет – Варна към специалност „Кинезитерапия“ има огромен интерес, а също и че в университета се обучават повече от 900 немски студенти, много от които искат да останат в България и да специализират у нас.