parks cover.jpg

Забележителности

Още

Курортът е място където история, култура и природа се допълват и съчетават в пълна хармония

Манастирът „Св. Св. Константин и Елена”

Несъмнено една от най-популярните културно-исторически забележителности на курорта от миналото до наши дни е древният манастир „Св. Св. Константин и Елена“.

Тук човек може да си отдъхне от светския шум и суета в един истински духовен оазис, предразположен от красива природа, богата история и онзи неуловим мистицизъм, съществуващ само в православните манастири.

Днес храмът е с нови стенописи, резбовани тронове и изографисани купол и олтар. Манастирът е изключително посещаван заради своите светини. Чудотворната икона на покровителите на обителта Св. Константин и Св. Елена заема почетно място. През ноември 2011 г. с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил, манастирът придобива мощи на Св. Константин и Св. Елена, които са дарени от Руската православна църква.

Храмът е и едно от трите места в света, които притежават къс от мощите на покровителя на влюбените - Св. Валентин. Храмовата съкровищница пази също частица от Честното Дърво, парче от шапчицата на Св. Матрона Московска, Св. Седем Ефески Отроци, Св. Мария Гатчинска, на монасите, избити в манастира „Св. Сава“, обувката на Св. Александър Свирски. Но най-голямото съкровище на манастира си остава Аязмото. Предполага се, че именно чудотворният извор, вграден под самия свети престол в олтара на манастирския храм, е станал причина за възникване на светата обител още по времето на българския цар Иван Александър (1331 – 1371 г.)

Арт – галерия под звездите

Разхождайки се в зелените пространства на курорта ще откриете, че паркът днес е не само пространство за разходки, но и място за срещи с изкуството. От няколко години курортът Св. Св. Константин и Елена е своеобразна арт галерия на открито и колекцията от скулптури за паркова среда се увеличава с всяка изминала година.

Сред прохладата на морето и зеленината на парка скулптори от цяла България се събират на пленера „Докосване до природата“, за да тълкуват чрез изкуството връзката между морето, земята, природата и хората. Творците създават произведения на изкуството пред очите на туристите и гостите на курорта, превръщайки, за месец, курорта в ателие под небето, Новосъздадените произведения са разположени в парковата среда на комплекса и посетителите могат ги видят по всяко време на годината.

Зеленото богатство на курорта

Курортът Св. Св. Константин и Елена е разположен сред зеленината и прохладата на естествена растителност, която ежегодно се обновява. Със създаването на парка в курорта е свързано името на чешкия паркостроител Антон Новак, прославил се с изграждането на дворците Шьонбур и Белведере във Виена и на Морската градина във Варна.

Най-старото дърво на територията на комплекса днес е над 100-годишен полски бряст (Ulmus campestris), който се намира в двора на Международния дом на учените „Фредерик Жолио-Кюри“ и се ползва със статут на защитено дърво. В курорта е учреден „Зелен фонд“. Всеки желаещ може да засади дърво и да допринесе за опазването на природната среда на Св. Св. Константин и Елена и нейното обогатяване с нова зелена растителност.

Ботаническа градина – Екопарк Варна

В непосредствена близост до курорта се намира Университетската ботаническа градина – Екопарк Варна. Това е първият екопарк в страната, който съчетава изкуствени и естествени екосистеми, разположен на площ от 360 дка. Ботаническата градина е известна със своята богата колекция от ириси, които са повече от 250 разновидности. Археологически находки от II – IV век, разкрити на територията на Университетската ботаническа градина Варна, са „Римска гробница“, „Делвите“, „Римска вила“.

В екопарка се намира и параклисът „Св. Климент Охридски“, изграден в най-високата част на градината с прекрасен панорамен изглед към Варненския залив.

Дайвинг атракция

Уникална световна дайвинг атракция лежи в акваторията на к.к. Св. Св. Константин и Елена - това е 50-метровия самолет ТУ 154, който в продължение на 20 години е обслужвал българското правителство.

Самолетът е на 700 метра от яхтеното пристанище на к.к. Св. Св. Константин и Елена. Той е на дълбочина 22 метра под морското равнище. Достъпът до него е свободен за всички сертифицирани водолази.

Координати на ТУ 154 под вода:

  • 43°13´404 N
  • 028°01´464 Е