1b.jpg

Курортът предлага съчетание на морелечение с климатолечение, балнеология, СПА и калолечение, целогодишни почивки, морски и СПА уикенди и ваканции, условия за спорт, рехабилитация, грижи за здравето и красотата.

DJI_0016 едит.jpg

Легендите разказват, че по време на началните години на османско владичество през ХV век група монаси достигат до околностите на Варна, основават няколко манастира, сред които и манастира „Св. Константин”.

3c.jpg

Местоположението на сградата е особено благоприятно за лечебни цели, защото тук се съчетават основните лечебни фактори – слънце, море и чист въздух.

На плажа е изграден летен павилион, където децата живеят денонощно в продължение на 2 до 4 месеца и правят своите въздушни, слънчеви, пясъчни и морски бани.

Държавният санаториум има определена заслуга за популяризирането на морелечението не само сред децата, но и сред възрастните.

4a.JPG

4c.jpg

5c.jpg

Лечебни програми и оздравителни процедури

Вече повече от 115 години най-старият морски курорт в България е търсено място за почивка, подобряване на състоянието на организма и лечение на много заболявания. В курорта са разработени специални лечебни програми за заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, кожни и гинекологични заболявания. Ефективността от оздравителните процедури е висока заради целебните качества на минералната вода, използването на лечебна кал и микроводорасли, както и заради съвременното модерно оборудване с професионална апаратура на кабинетите. Балнеолечебните-възстановителни програми се провеждат след медицински преглед и под наблюдението на специалист.

Арт галерия под звездите

Вече няколко години поред сред прохладата на морето и зеленината на Св. Св. Константин и Елена скулптори от цял свят се събират на пленера „Докосване до природата“, за да интерпретират връзката между морето, земята, природата и хората. Превръщайки за месец курорта в ателие под небето, творците създават произведения пред очите на туристите и гостите на комплекса. Новосъздадените скулптури са разположени в парковете на курорта и могат да бъдат видени по всяко време на годината.

Екзотични срещи с природата

Курортът Св. св. Константин и Елена е разположен сред зеленината и прохладата на естествена растителност, която ежегодно се обновява с нови дървета и храсти. Създател на парка в курорта е чешкия паркостроител Антон Новак. Най-старото дърво на територията на комплекса днес е над 100-годишен полски бряст (Ulmus campestris) и се ползва със статут на защитено дърво.

В непосредствена близост до курорта се намира Университетската ботаническа градина – Екопарк Варна. Екопаркът предлага екзотични срещи с растения от цял свят: над 300 вида екзотични дървета и храсти, а тревистите растения са повече от 500 вида.

Морско съвършенство от вкусове и сбъднати кулинарни фантазии

В ресторантите на Св. Св. Константин и Елена работят изявени шефове, получили образованието си в Европа, усвоили тайнствата на изисканата кулинария в едни от най-утвърдените и престижни европейски ресторанти. Независимо дали с класически ястия или с по-смели екстремни кулинарни предложения, ресторантите в курорта хармонично допълват облика на курорта и като предпочитана кулинарна дестинация на България.

Св. Св. Константин и Елена днес – място за почивка, спорт, релакс и за срещи с изкуството и морето

Най-старият български морски курорт и след 115 години от своето начало е запазил зеленото си море и привлича с прелестното си крайбрежие, където чарът на отминалото време и красотата на морските пейзажи живеят в хармония. Всяка година десетки хиляди туристи идват тук, за да съчетаят прохладата на морския бряг и зеленина с комфорта и удобствата на хотелите, с възможностите за спорт, релакс, СПА, и Уелнес.

Ако ви е интересна историята на курорта, може да изтеглите юбилейната книга "110 години курорт Св. Св. Константин и Елена Морска и СПА дестинация", издадена с подкрепата на Община Варна, в електронен формат. - ИЗТЕГЛИ ТУК