DSC03877_resized.jpg

Море, Слънце, Плаж

Още

Здраве от морето

От дълбока древност е известно благотворното въздействие, което морето и слънцето оказват върху човешкия организъм. Инстинктивно използваме тези природни фактори за здраве. Положителното им въздействие се използва успешно в много оздравителни и балнеологични програми, предлагани в курорта Св. Св. Константин и Елена.

Морелечението

Морелечението оказва благоприятно въздействие върху кръвообращението, обмяната на веществата, имунната система, хормоните и цялостното състояние на организма.

Използва климатичните условия, както и фактори за профилактика, рехабилитация и лечение – лечебна кал, луга, пясък, водорасли. Осъществява се чрез морска аеротерапия, хелиотерапия, обогатени топли морски бани, морски вани, лечение с водорасли, луголечение и лечение чрез пясък.

Доказано е, че морската вода и водораслите имат свойствата да стимулират кръвообращението, да тонизират и действат стягащо на кожата. Комбинацията море, минерална вода и пясък оказва комплексно въздействие върху целия организъм и повишават имунитета.

Морски климат за здраве и профилактика

Микроклиматът на курорта Св. Св. Константин и Елена е описан като благоприятстващ лечението на горните дихателни пътища и алергиите. Неслучайно тук е бил основан и санаториум за лечение на тези заболявания. Съчетанието между хълмист, горист ландшафт и море е фактор, обуславящ благоприятния микроклимат на курорта. Отрицателните аниони, които носи морският бриз, въздействат на носната лигавица, като стимулират ендокринната система. Това води до повишаването на локалния и общия имунитет на организма.

Микроклиматът има тонизиращ и закаляващ ефект и подсилва защитните сили на тялото. Благоприятното съчетание на високо атмосферно налягане, влажност и температура са трите основни климатични фактора, определящи добрата поносимост на организма към предоставените условия за профилактика и лечение. Крайбрежните разходки и спортни занимания са други от факторите, които са благоприятни за здравето.

Слънцелечение (хелиотерапия)

Слънчевите бани са едно от най-харесваните и предпочитаните удоволствия на хората за здраве и красота. Слънцето ни влияе с енергията си. За вредата на слънцето се говори много. И с право. Но слънцето може да бъде и много полезно, ако подхождаме с внимание и защитаваме тялото и кожата си. Човешкият организъм има нужда от слънчевите UV лъчи. Една от най-важните ползи от тях е, че те правят възможно образуването и синтезирането на витамин D в тялото. Излагането на слънце е особено полезно за хора със ставни проблеми и заболявания на опорно-двигателния апарат. Слънцето намалява болката и повлиява положително общото състояние.

Слънчевите лъчи благоприятстват и добрите емоции. Ежедневното и разумно излагане на слънце намалява нервното напрежение, подобрява настроението и бори депресията. Хелиотерапията е подходяща и за повдигане на имунитета.

Лечение чрез пясък (Псамотерапия)

Благоприятно въздействие върху тялото оказва и морският пясък. Още от дълбока древност египтяните използвали пясъка за отпускане след тежък ден, като си приготвяли пясъчни вани. Лечението чрез пясък е прилагано и от древните гърци. Когато е нагрят, пясъкът отдава по-лесно минералите, които съдържа, през кожата на тялото (калций, магнезий, натрий, манган и др.)

Ходенето бос по пясъка също има оздравителен ефект, тъй като по стъпалата са разположени точки, които отговарят за нашите вътрешните органи и системи, въздействието върху тези точки може да повлияе благоприятно върху функцията на цялото тяло.