book-cover.jpg

24 Ноември 2020 Още

Излезе от печат второто допълнено издание на книгата „110 години курорт Св. св. Константин и Елена – морска и СПА дестинация“.

Електронното издание може да изтеглите безплатно тук: https://visitstconstantine.bg/book-110-years.

Ако обичате пътешествията във времето, заповядайте на интересна експедиция в миналото и настоящето на едно от най-живописните кътчета по българското черноморско крайбрежие. Изданието, което е на български и английски език, представя историята на най-стария български морски курорт от създаването му през 1908 г. до наши дни. В книгата читателят може да намери информация за културно-историческото наследство на курорта - археологически находки и артефакти, всичко за историята на манастира „Св. св. Константин и Елена“ и ролята му за възникването на мястото като курорт, информация за лечебния ефект на морето, морския климат и минералната вода в курорта, за традициите в морелечението, климатолечението и използването на лечебните свойства на минералните води за балнеология, СПА и рехабилитация, информация и снимки за старите и новите хотели и ресторанти в курорта, културни забележителности в района.

Във второто издание е публикувана също историята за създаването на Международен музикален фестивал „Варненско лято“ - първият музикален фестивал в България, основан през 1926 г. във Варна. Почти преди 100 г, непосредствено след официалното откриване на Морските бани на Варна през 1926 г. – първия SPA център в морския град, емблематични личности от тогавашното варненско общество, между които композиторите Панчо Владигеров и Добри Христов, поставят началото на първите в страната народни музикални тържества, които впоследствие се превръщат в най-големия международен музикален фестивал в България.

Интересни факти от миналото на курорта:

Интересни факти от настоящето на курорта: