Актуални събития и оферти в Св. св. Константин и Елена Вижте повече

Св. св. Константин и Елена е мястото, където цялостната почивка среща качествените грижи за здравето и красотата.

Горещите минерални извори, морето, слънцето, пясъкът, съхранената природа и чудесните климатични условия, правят лечебния комплекс уникален по отношение на неговите терапевтични, балнеологични и рехабилитационни възможности през цялата година.

Курортът предлага целогодишни СПА ваканции, както и прекрасни условия за спорт и рехабилитация, благодарение на умерените летни температури, продължителната топла есен и мека зима.

Тук цялостната грижа за здравето включва съчетание от морелечение с климатолечение, балнеология, СПА, калолечeние и много други.

Минералните извори на Св. св. Константин и Елена

Малко са държавите в световен мащаб, които могат да се конкурират с България по изобилие от минерални води с разнообразен физикохимичен състав. Според различни източници страната ни е сред първите пет дестинации не само в Европа, но и в света, които разполагат с това уникално природно богатство. Над 90% от минералните води у нас са с лечебни свойства.

Сред дестинациите в България, които имат богати ресурси от термални източници, с доказан лечебен ефект върху човешкото тяло, е и Св. св. Константин и Елена.

Курортът разполага със седем горещи минерални източника, които стоят в основата на целогодишните СПА и уелнес традиции на комплекса.

Минералните води са калциево-магнезиеви, слабо минерализирани (с много добра усвояемост) и извират от 1800 до 2050 метра под земята с общ дебит 175 л/сек, с температура на водата между 40 и 60 градуса. Изключително подходящи са както при лечение на различни заболявания, така и за профилактика на целия организъм и подобряване на имунитета.

Съгласно експертна балнеологична оценка на Министерството на здравеопазването в България, минералната вода в Св. св. Константин и Елена лекува успешно заболявания на опорно-двигателния апарат и периферна нервна система, сърдечно-съдови заболявания, проблеми с ендокринната система – диабет, затлъстяване, подагра. През летните месеци много успешно се повлияват горните дихателни пътища, както и някои хронични кожни инфекции.

Минералните води в курорта са и с доказано питейно приложение - подходящи са за ежедневен прием. Най-ценни и полезни са, когато се пият на място в курорта, в естествения си вид.

Подробности за минералната вода, нейния състав и приложение, може да откриете в безплатната E-книга на курорта тук

Важно: Описаният текст е информативен и по никакъв начин няма медицински характер. Винаги се съветвайте с Вашия лекар преди да предприемете лечение с минерална вода и други природни елементи.

 • a22621c73bfa6a87c2f5db08353911f2214873c9.png

  Интересни факти за термалната вода

  01

  Термално богатство

  В курорта Св. св. Константин и Елена има 7 термоминерални източника, всеки с различна температура на водата - от 40 до 60°C

 • b8f37ef7613224fb81c14da2e30b177c60e4c58d.jpg

  Интересни факти за термалната вода

  02

  Характеристики

  Минералните води в курорта са чисто термални, слабо минерализирани (акратотерми).

  Този клас води са с доказана лековитост.

 • 9a7e6e22423625928060f5fc6d9ebc4ce04df7eb.png

  Интересни факти за термалната вода

  03

  Полезни вещества

  Термалните води в курорта съдържат биологично активни вещества като въглероден двуокис, хидрокарбонати, карбонати, флуор, сулфати, натрий, силиций и др., които са подходящи както за профилактика, така и при лечението на различни заболявания.

 • f3f2ad4c18ab6c092ce655ee87e9b9a29fcc008a.png

  Интересни факти за термалната вода

  04

  Лечение и профилактика

  Елементите от състава на минералната вода в курорта лекуват успешно сърдечно-съдови заболявания, проблеми с ендокринната система – диабет, затлъстяване, подагра, заболявания на опорно-двигателния апарат и функционалната нервна система.

 • 025668a051f4f5de36c01da4326f7d9216ec7a7c.JPG

  Интересни факти за термалната вода

  05

  Ползи през лятото

  През летните месеци много успешно се повлияват горните дихателни пътища, както и някои хронични кожни инфекции.

 • a4db25cd5316799665005fe24849feddc76259eb.jpg

  Интересни факти за термалната вода

  06

  Питейно приложение

  Минералните води в курорта са и с доказано питейно приложение. Подходящи са за ежедневен прием, след консултация с лекар.

Морският климат в Св. св. Константин и Елена

Комбинацията от свежият въздух на гористите хълмове и полъхът от морето са в основата на климатолечението в курорта. Морето, слънцето и пясъка също са сред най-ценните природни богатства на комплекса. Освен за почивка и приятни моменти, те се използват с голям успех и в разнообразните балнеологични и рекреацонни програми, които предлага Св. св. Константин и Елена на своите посетители.

Микроклиматът на курорта е описан като благоприятстващ лечението на горните дихателни пътища и алергиите. Неслучайно тук е бил основан и санаториум за лечение на тези заболявания. Отрицателните аниони, които носи морският бриз, въздействат на носната лигавица, като стимулират ендокринната система. Това води до повишаването на локалния и общия имунитет на организма.

Климатът тук има тонизиращ и закаляващ ефект, подсилва защитните сили на тялото, а повишеното съдържание на йод, бром, флуор във въздуха значително намалява проблемите с щитовидната жлеза на хората, пребиваващи в близост до Черно море. Високото атмосферно налягане, влажността и температурата са трите основни климатични фактора, определящи добрата поносимост на организма към предоставените условия за профилактика и лечение.

Крайбрежните разходки, крайморските спортни занимания и лечебната физкултура на открито са другите фактори, които са благоприятни за здравето на гостите и посетителите на курорта.

Идеи за пешеходен маршрут с красиви гледки край морето, може да откриете в нашия блог тук

Морелечение (таласотерапия)

Морелечението има своите дългогодишни традиции в курорта. Благотворното въздействие на морската вода се използва и до днес в много оздравителни и балнеологични центрове, разположени на територията му.

Таласотерапията има дълга история и доказано оказва благоприятно въздействие върху човешкото тяло. Съдържащите се сол, витамини, минерали и микроелементи в морската вода и във водораслите подобряват кръвообращението, балансират обмяната на веществата, подсилват имунната система, регулират хормоналното равновесие и поддържат цялостното състояние на организма.

Морската вода и вълни въздействат на тялото и по друг интересен начин, като неспецифичен периферен масаж, който подобрява текстурата и тургора на кожата, помага при изгаряне на излишните мазнини и укрепва общия имунитет на организма.

Почивката край морския бряг е сред най-приятните начини да се погрижите за общото си състояние и доброто си настроение.

Чудесни възможности за настаняване на територията на комплекса, може да разгледате тук

Лечение с пясък (псамотерапия)

Лечението с пясък е позната техника от древността и е използвана от египтяните и гърците. То доказано успешно намалява стреса и натрупаната умора.

Псамотерапията оказва въздействие на човешкия организъм, благодарение на температурата си. Когато е нагрят, пясъкът отдава по-лесно минералите, които съдържа, през кожата на тялото (калций, магнезий, натрий, манган и други). Минералните частици от пясъка подобряват кръвообращението, масажират и ексфолират кожата, имат релаксиращо въздействие върху нервната система и водят до облекчаване на някои заболявания.

Разходките по пясъка също имат оздравителен ефект, тъй като по стъпалата са разположени точки, които отговарят за нашите вътрешните органи и системи, въздействието върху тях може да повлияе благоприятно върху функцията на цялото тяло. Ходенето по плажа носи не само удоволствие и успоконие на ума, но и оказва благотворен ефект върху здравето и тонуса.

Слънцелечение (хелиотерапия)

Хелиотерапията представлява метод за подобряване на здравословното състояние чрез редовни слънчеви бани. При правилно и отговорно излагане на слънце, човешкият организъм си набавя нужните му UV лъчи, чрез които се образува и синтезира така необходимия за тялото витамин D.

Слънцето е особено полезно за хора със ставни проблеми и заболявания на опорно-двигателния апарат. То успешно намалява болката и повлиява положително общото състояние, редуцира нервното напрежение, подобрява настроението, предотвратява умората и депресията.

Слънцелечението е един много приятен начин и за повишаване на имунитета и жизнеността.

Още за природните ресурси на дестинацията, може да откриете в безплатната E-книга на курорта тук

Медикъл и СПА центрове в курорта

 • DSC_3390 (1)-min.jpg

  Health Spring SPA

  • +359 52 812 002

  Медикъл СПА център Health Spring SPA продължава дългогодишните традиции на курорта Св. св. Константин и Елена в областта на балнеологията, балнеотерапията, здравната профилактика и рехабилитацията. Центърът разполага с професионални терапевти и рехабилитатори, както и със специалисти по физикална медицина, които ще подберат най-подходящата лечебна и СПА програма спрямо Вашите нужди.

  На разположение на гостите са 26 терапевтични стаи за различни терапии и процедури - таласотерапия, лечение с поморийска луга, калолечение, диатермия, пресотерапия, фонофореза, лечение с ниско-честотни токове, хидромасаж, вихрова вана и много други.

  Центърът е и истински воден оазис с 5 открити и 6 закрити минерални басейна, сред които горещи минерални басейни, полуолимпийски басейн, терапевтичен басейн с подводни фитнес уреди, контрастен басейн и др. В термалната СПА зона ще откриете солна стая, хамам, парна баня, арома парна баня, сауна и арома сауна.

  Health Spring SPA е мястото, което предлага целогодишни възможности за балнеолечение, профилактика на заболявания и СПА.

  СПА центърът се намира в Ensana Aquahouse Hotel

 • DSC04269-Edit (1)-min.JPG

  AQUAHOUSE Thermal & Beach

  • +359 52 812 812

  АQUAHOUSE Thermal & Beach е дестинация за балнеология, СПА, уелнес, спорт, грижа за здравето, красотата и добрата кондиция.

  Водното царство на курорта разполага с 14 открити и закрити водни съоръжения, с различна дълбочина и температура, захранвани от минерална вода, която се характеризира като хипертермална 46⁰С, минерализирана - с обща минерализация 553 мг/л, хидрокарбонатна натриево-калциево-магнезиева вода, което я прави подходяща за различни терапевтични приложения.

  Обособени са няколко зони с различни възможности за почивка, рехабилитация, плаж и водни забавления. Водната зона разполага с 25-метров плувен басейн, горещи терапевтични вътрешни и външни басейни, външна финландска сауна, плажна зона и други. В Термалната зона ще откриете още термални басейни, солна стая, парна баня, билкова инфрачервена сауна, финландска сауна и други. Обособена е и зона специално за деца с вътрешни и външни водни съоръжения. Всички зони имат достъп до ресторант с чудесна здравословна кухня.

  Комплексът разполага с медицински специалисти и рехабилитатори с богат опит и отлична квалификация, които ще Ви насочат към разнообразни лечебни програми и СПА процедури - електротерапия, магнитотерапия, калолечение, хидротерапия, криотерапия, лечебни масажи, ревитализиращи терапии и др.

 • Interior-13-min.jpg

  Медикъл СПА център Azalia

  • +359 52 358 808
  • +359 700 70 799

  Медикъл СПА център Azalia е място, където може да избягате от ежедневния стрес и напрежение и да се погрижите за своето здраве чрез богат избор на балнеолечебни, калолечебни, артроревматични, релаксиращи и анти-ейджинг програми.

  Центърът разполага с дългогодишен екип от професионални терапевти и рехабилитатори, които ще подберат най-подходящата лечебна и СПА програма спрямо Вашите нужди.

  След обстоен медицински преглед гостите на комплекса имат възможност да избират между 3, 5, 7 или повече дневна програма, която може да включва апликации с лечебна кал, хидротерапия, пресотерапия, електролечение, лечебни масажи, перлени вани, апаратни процедури и други.

  Хотел Азалия, в който се намира Медикъл СПА център, разполага още с външни и вътрешни басейни с минерална вода, сауна, парна баня и фитнес.

 • 051bad04a6e9cef826d2f54533e25d37f8a4ecf0.jpg

  СПА център Astor Garden

  • +359 52 817 717

  СПА центърът на Astor Garden Hotel е истински храм на спокойствието, където можете да избягате от ежедневния стрес и напрежение и да се насладите на внимателно подбрани процедури за по-здраво и красиво тяло.

  Комплексът разполага с 3 външни басейна (плувен, детски и топъл минерален басейн) и вътрешен басейн с минерална вода. Любимото на всички гости място за релакс разполага със сауна, парна баня, тангенторна вана и предлага СПА терапии, лечебни масажи и процедури.

  В СПА центъра ще намерите изцяло оборудвана фитнес зала за ефективна тренировка и поддържане на тонуса.

Препоръчани статии

 • 3fd0916bb60a64484e0e88deb5b311e477e70601.jpg

  Кулинарно изживяване в Св. Св. Константин и Елена

  Добре дошли в света на изкусната храна, който обещава да задоволи най-смелите ви гурме мечти.

  Виж повече
 • 55934872c83ce95b893315382d96ca34d6c2974a.jpg

  5 интересни факта за Св. св. Константин и Елена

  Добре дошли в курорта Св. св. Константин и Елена - перлата на Българското Черноморие!

  Виж повече
 • 8f3b803c26a3b810614159466824fcfb1ff66f0f.jpg

  Как да прекараме 24 часа в курорта Св. св. Константин и Елена

  Ще ви разведем из курорта и ще ви покажем специално изготвен за вас план как да прекарате кратката си почивка по възможно най-добрия начин.

  Виж повече