Black Friday оферти с до 40% отстъпка! Вижте повече

Кулинарното изкушение на лятото – „Св. св. Константин и Елена“

Пристигаме в морския курорт „Св. св. Константин и Елена“ в един юнски съботен следобед. Тук лятото вече е в разгара си, морската вода е топла, усещането за заслужена ваканция те поема още от паркинга. Ние все пак сме по работа, но от тези, най-приятните – ще направим кулинарен тур на заведенията за хранене в комплекса. Като хора, изкушени от добрата храна и добрия сервиз, нямаме търпение да видим какви изкушения предлага най-старият черноморски курорт, популярен най-вече като премиум спа дестинация.

На плажа

The Bay

Кулинарната история на курорта започва с The Bay. Безспорно култово място по Северното Черноморие, с вече 10-годишна слава и ежедневно пълни маси през лятото.

Ще ви изненада с лежерна обстановка, отлично приготвени класически ориенталски ястия и пастелните тонове на морето по залез.

TheBay4.JPG

Задължително опитайте агнешките кюфтета и един десерт, за който дори няма да изпитате угризения: The Bay – с хрупкави кори, пралина от шам фъстък, меко сирене и ванилов сладолед. Ако ви се яде морска храна, поръчайте тажина с гриловани зеленчуци, басмати ориз, черноморски миди, филе от лаврак и огромни тигрови скариди.

TheBay9.JPG

TheBay12.JPG

Ресторант „Печката“

Имате любими ястия, готвени от баба ви, нали? Със сигурност ще откриете поне 1-2 от тях в менюто на най-новия ресторант в курорта – „Печката“. Тук е уютно като в семейна вила край брега, просторно, елегантно и модерно. Няма как да не забележите артистичните акценти в интериора, въпреки че със сигурност ще бъдете погълнати от вкусната храна.

Peckata6.JPG

Заведението предлага любимата ваканционна формула – от плажа на масата и обратно.

Голяма част от гостите идват заради домашно приготвените специалитети от месо, за които се използват чисти продукти от малки ферми от региона. Има и чудесни морски ястия – скумрията на грил е изключителна.

Peckata24.JPG

Peckata26.JPG

Нали не си представяте, че бихте могли да кажете на баба си по време на ваканцията, че сте на безглутенова диета – ще трябва да хапнете една пърленка. Хрупкава, топла, допълваща съвършенството на сиренето по шопски и пиперките с доматен сос.

Peckata11.JPG

Ресторант More

Тук е толкова вкусно, че може да забравите да се върнете на плажа или да ви се прииска обядът да продължи до дижестива преди полунощ. Играта на думи с името казва всичко – има море и още толкова много хубави неща.

More1.JPG

Със сигурност можете да се нахраните само със салатата, в която има щедри резени розов домат, прясно изпечена чушка, хрупкави корнишони и парче свежо сирене. Може да се нахраните и само с предястия – хамсия, маринована на място (то си личи по вкуса), чудесно гуакамоле, рязадка от тиквички. И всичко това преди да сте се предали на вкуса на морето – октопод, калмари, черноморски стриди и едни рапани, за които ще разказвате дълго.

More9.JPG

Много за разказване има тук. Дървената конструкция на отворения от всички страни ресторант е 100-годишна родопска ферма, разглобена и пренесена в курорта от хора с въображение и с усет за специални преживявания.

Не си тръгвайте без да обърнете внимание на винената листа, да опитате краставичките, които ферментират естествено в буркани на слънце, да намажете залък хляб с домашна тарама и да съгрешите осъзнато с тирамису в ретро кафеварка.

More12.JPG

More4.JPG

More16.JPG

Павилион „Лена“

Павилион „Лена“ се намира до минералния басейн на хотел „Астор Гардън“ и работи всеки ден от 11 до 17 ч. Нещо като междинна станция – място за хапване и пийване между основните хранения. Можете да поръчате от QR код менюто направо от шезлонга.

Lena2.JPG

Тук има нещо свежо за всеки вкус и час. Студената супа с авокадо и краставица е отличен избор, както и богатата салата Витамина. Лимонадата я правят с кокосова вода и веган сиропи (био, със стевия).

Lena10.JPG

Коктейлите са алкохолни и безалкохолни, а десертите – подкупващ микс от здравословни съставки и изкусителни вкусове.

Lena11.JPG

Целогодишен haute cuisine

Ресторант Monty

Още едно място с ранг на институция в Св. св. Константин и Елена и в целия регион. Ресторантът е отворен целогодишно, но лятото е особено очарователен с терасата над басейна и морския мирис.

Monti6.JPG

Тук е добре да опитате дегустационно меню, така че да се насладите максимално на уменията на главния готвач Станислав Петков. Очаква ви изискано кулинарно изживяване, тероарна кухня, богатство от техники, текстури, вкусове, емоции…

Monti2.JPG

Пушеният паламуд е изключителен – осолен и маринован на място. Салатата с фенел и пушена патица е с много красива аранжировка и феерия от вкусове. Насладата е за всички сетива.

Трио мозайка (с прясна сьомга, риба тон и маслена риба) е перфектно предястие, както и домашните равиоли със спанак и рикота и микс от гъби. Фагрито на грил показва най-доброто от този вид риба, не на последно място и заради богата гарнитура – пюре от пащърнак и портокал, сотирани тиквички, кенийски боб, фенел със саликорния и сос Субис.

Monti17.JPG

Брюле "Царица Елеонора" би сложило подобаващо красив завършек на вечерта, особено в компанията на айс ризлинга на изба „Царев брод“.

Monti19.JPG

Villa Chinka

Тук няма изрично установен дрескод, но някак е уместно дамите да изберат елегантна дълга рокля за вечеря в ресторанта. Обстановката е еклектично красива, със звуци на цигулка, морска гледка, дялан камък, високи сводове, отличен сервиз.

Chinka3.JPG

Винената листа заслужава внимание заради добрия баланс на български вина от всички региони, Стар и Нов свят. И тук е добре да заложите на дегустационно меню, за да не пропуснете нещо прекрасно. Такива са и карпачото от октопод, и гъшият дроб със сос марсала и горски плодове, и хрупкавите тигрови скариди със сос с кокос, кимчи, лайм и чили на конци.

Chinka2.JPG

Chinka8.JPG

Стекът от червена риба тон, ньоки от лилав картоф и сос от пармезан и черен трюфел се комбинира еднакво добре и с розе, и с червено вино. Ако имате специален повод, Villa Chinka е вашето място – и заради романтиката, и заради простора и уединението, и заради прекрасната храна.

Chinka11.JPG

Kampai

Special selection by chef Petrov – 10 ястия за споделяне, които ще ви отведат на незабравимо пътешествие в Азия. Графитено сивото на масите и столовете в градината е обрамчено от великолепието на парка и контрастирано от експлозиите от цветове в ястията.

Kampai4.JPG

Kampai2.JPG

Ако не сте опитвали японски коктейли, ще се впечатлите от вълшебните истории, които разказват – пикантни, запомнящи се, отварящи сетивата за кулинарно приключение.

Kampai15.JPG

Храната е много цветна и много вкусна. Кимчито е поднесено елегантно, джинджифиловият сос към хрупкавите скариди темпура е великолепен.

Kampai8.JPG

Сушито е далеч от стандартните сет комбинации – подредено е като рисунка, авторско, богато. Голяма част от продуктите в менюто са внос от Япония.

Kampai17.JPG

Kampai22.JPG

Kampai23.JPG

Това и невероятните умения на шеф Светослав Петров превръщат Kampai в един от най-добрите азиатски ресторанти в България, който слава Богу е отворен целогодишно.

Ensana Aquahouse hotel

Хотел Ensana Aquahouse е една от най-новите локации в курорта, а под крилото й са няколко много симпатични места за храни и напитки.

Cactus beach bar

Cactus beach bar е място за хора, които ценят радостта от живота и я търсят по време на лятната си почивка. Има плаж, има бар, има удобни шезлонги, маси, пуфове, люлки, оригинални коктейли и готина музика.

Cactus4.JPG

Внимание към детайла и personal touch тук не са клишета, а част от менюто. На дамите се препоръчва коктейл „Кадифено килимче“ с аромат на виолетки и красива презентация. За един лежерен следобед е достатъчен и един Кампари шприц с кампари, тоник и манго. А за дълготраен ефект – емблематичния коктейл „Бодлив като кактус“ с аперитиво Верде, лимончело, Битер Бианко, Томас Хенри джинджър и розмарин. Не е бодлив, а много много свеж, зелен на цвят и вкус, билково-джинджифилов.

Cactus2.JPG

Свежа е и музиката, свежи са и хората от екипа. Вечер барът е предпочитано място за жива музика с китари и кротки забавления – в курорта дискотеки и шумни партита няма. А през деня, за да не си разваляте хедонистичното общуване с морето, с бармана и с коктейлите, може от шезлонга да си поръчате храна – на чадърите има QR код с менюто на The Grill.

The Grill

The Grill е точно над Cactus beach, така че поръчката ви ще дойде бързо на плажа (освен ако не предпочитате да се качите да хапнете под дърветата в заведението). Много добре обмислено плажно меню – с емблематични ястия (и напитки, спиртни при това) от България, Турция, Гърция и САЩ.

TheGrill1.JPG

Телешки ребра за много гладни хора, хот дог или бургер за grab & go, хрупкави калмари, ако ви липсва Егейско море, свежо табуле и няколко неочаквано добри десерти.

TheGrill5.JPG

Избираме българското – торта с бял фасул, кайсиев мармалад и бонбон от моркови. Има и супи, и салати, и дори портокалова пита.

TheGrill10.JPG

Ресторант Salvia, Ensana Hotel

В Salvia ще ви посрещне уханието на пица на пещ, което казва всичко. Храната е автентична и вкусна, интериорът – модерен, а градината – с красива морска панорама.

Salvia1.JPG

Място за обяд с децата или с приятели, за вечеря на свещи, за чаша хубаво вино – имат и Lis Neris, и Minuty, и отлични български етикети.

Salvia7.JPG

Пиците са с прегоряло ръбче, със специални италиански брашна и със свежи продукти и подправки. Правят ги в открита кухня, което увеличава слюнкоотделянето още повече.

Salvia13.JPG

Салата „Италия“ е с бейби спанак, рукола, тиквички, патладжан, домат, бейби моцарела и медено-горчичен дресинг – чудесна.

Чудесни са и десертите, особено домашната лазаня с печени лешници и два вида шоколадов мус, и вариацията на Лимончело (Mamma mia!).

Salvia14.JPG

Още за кулинарните изкушения в курорта Св. св. Константин и Елена може да прочетете тук:

Eva.bg

Dnes.bg

Investor.bg

BGonAir

Az-Jenata.bg

BGtourism.bg

Moreto.net

Препоръчани статии

  • 4f36554d3b07c7c49526a6c29cb90c44c8b26ba7.png

    Готови ли сте за Черния петък?

    Виж повече
  • 57a4fa7d2da97eeff7a69d39dd33db81a0710fea.JPG

    Зимни удоволствия в Aquahouse Thermal & Beach

    Виж повече
  • f0efb92f8fb8605fbbe68635ec1dcb25356c7171.jpg

    Вкусовете на лятото в Св. св. Константин и Елена

    Ако искаш да опознаеш добре едно място, трябва да опиташ храната му – важи за всяка страна и всеки град по света. Важи с пълна сила и за първия български морски курорт - Св. св. Константин и Елена.

    Виж повече