Вкусовете на лятото в Св. св. Константин и Елена
Ако искаш да опознаеш добре едно място, трябва да опиташ храната му – важи за всяка страна и всеки град по света. Важи с пълна сила и за първия български морски курорт - Св. св. Константин и Елена.
Пристигаме в морския курорт „Св. св. Константин и Елена“ в един юнски съботен следобед. Тук лятото вече е в разгара си, морската вода е топла, усещането за заслужена ваканция те поема още от паркинга. Ние все пак сме по работа, но от тези, най-приятните – ще направим кулинарен тур на заведенията за хранене в комплекса. Като хора, изкушени от добрата храна и добрия сервиз, нямаме търпение да видим какви изкушения предлага най-старият черноморски курорт, популярен най-вече като премиум спа дестинация.
Кулинарната история на курорта започва с The Bay. Безспорно култово място по Северното Черноморие, с вече 10-годишна слава и ежедневно пълни маси през лятото.
Ще ви изненада с лежерна обстановка, отлично приготвени класически ориенталски ястия и пастелните тонове на морето по залез.
Задължително опитайте агнешките кюфтета и един десерт, за който дори няма да изпитате угризения: The Bay – с хрупкави кори, пралина от шам фъстък, меко сирене и ванилов сладолед. Ако ви се яде морска храна, поръчайте тажина с гриловани зеленчуци, басмати ориз, черноморски миди, филе от лаврак и огромни тигрови скариди.
Имате любими ястия, готвени от баба ви, нали? Със сигурност ще откриете поне 1-2 от тях в менюто на най-новия ресторант в курорта – „Печката“. Тук е уютно като в семейна вила край брега, просторно, елегантно и модерно. Няма как да не забележите артистичните акценти в интериора, въпреки че със сигурност ще бъдете погълнати от вкусната храна.
Заведението предлага любимата ваканционна формула – от плажа на масата и обратно.
Голяма част от гостите идват заради домашно приготвените специалитети от месо, за които се използват чисти продукти от малки ферми от региона. Има и чудесни морски ястия – скумрията на грил е изключителна.
Нали не си представяте, че бихте могли да кажете на баба си по време на ваканцията, че сте на безглутенова диета – ще трябва да хапнете една пърленка. Хрупкава, топла, допълваща съвършенството на сиренето по шопски и пиперките с доматен сос.
Тук е толкова вкусно, че може да забравите да се върнете на плажа или да ви се прииска обядът да продължи до дижестива преди полунощ. Играта на думи с името казва всичко – има море и още толкова много хубави неща.
Със сигурност можете да се нахраните само със салатата, в която има щедри резени розов домат, прясно изпечена чушка, хрупкави корнишони и парче свежо сирене. Може да се нахраните и само с предястия – хамсия, маринована на място (то си личи по вкуса), чудесно гуакамоле, рязадка от тиквички. И всичко това преди да сте се предали на вкуса на морето – октопод, калмари, черноморски стриди и едни рапани, за които ще разказвате дълго.
Много за разказване има тук. Дървената конструкция на отворения от всички страни ресторант е 100-годишна родопска ферма, разглобена и пренесена в курорта от хора с въображение и с усет за специални преживявания.
Не си тръгвайте без да обърнете внимание на винената листа, да опитате краставичките, които ферментират естествено в буркани на слънце, да намажете залък хляб с домашна тарама и да съгрешите осъзнато с тирамису в ретро кафеварка.
Павилион „Лена“ се намира до минералния басейн на хотел „Астор Гардън“ и работи всеки ден от 11 до 17 ч. Нещо като междинна станция – място за хапване и пийване между основните хранения. Можете да поръчате от QR код менюто направо от шезлонга.
Тук има нещо свежо за всеки вкус и час. Студената супа с авокадо и краставица е отличен избор, както и богатата салата Витамина. Лимонадата я правят с кокосова вода и веган сиропи (био, със стевия).
Коктейлите са алкохолни и безалкохолни, а десертите – подкупващ микс от здравословни съставки и изкусителни вкусове.
Още едно място с ранг на институция в Св. св. Константин и Елена и в целия регион. Ресторантът е отворен целогодишно, но лятото е особено очарователен с терасата над басейна и морския мирис.
Тук е добре да опитате дегустационно меню, така че да се насладите максимално на уменията на главния готвач Станислав Петков. Очаква ви изискано кулинарно изживяване, тероарна кухня, богатство от техники, текстури, вкусове, емоции…
Пушеният паламуд е изключителен – осолен и маринован на място. Салатата с фенел и пушена патица е с много красива аранжировка и феерия от вкусове. Насладата е за всички сетива.
Трио мозайка (с прясна сьомга, риба тон и маслена риба) е перфектно предястие, както и домашните равиоли със спанак и рикота и микс от гъби. Фагрито на грил показва най-доброто от този вид риба, не на последно място и заради богата гарнитура – пюре от пащърнак и портокал, сотирани тиквички, кенийски боб, фенел със саликорния и сос Субис.
Брюле "Царица Елеонора" би сложило подобаващо красив завършек на вечерта, особено в компанията на айс ризлинга на изба „Царев брод“.
Тук няма изрично установен дрескод, но някак е уместно дамите да изберат елегантна дълга рокля за вечеря в ресторанта. Обстановката е еклектично красива, със звуци на цигулка, морска гледка, дялан камък, високи сводове, отличен сервиз.
Винената листа заслужава внимание заради добрия баланс на български вина от всички региони, Стар и Нов свят. И тук е добре да заложите на дегустационно меню, за да не пропуснете нещо прекрасно. Такива са и карпачото от октопод, и гъшият дроб със сос марсала и горски плодове, и хрупкавите тигрови скариди със сос с кокос, кимчи, лайм и чили на конци.
Стекът от червена риба тон, ньоки от лилав картоф и сос от пармезан и черен трюфел се комбинира еднакво добре и с розе, и с червено вино. Ако имате специален повод, Villa Chinka е вашето място – и заради романтиката, и заради простора и уединението, и заради прекрасната храна.
Special selection by chef Petrov – 10 ястия за споделяне, които ще ви отведат на незабравимо пътешествие в Азия. Графитено сивото на масите и столовете в градината е обрамчено от великолепието на парка и контрастирано от експлозиите от цветове в ястията.
Ако не сте опитвали японски коктейли, ще се впечатлите от вълшебните истории, които разказват – пикантни, запомнящи се, отварящи сетивата за кулинарно приключение.
Храната е много цветна и много вкусна. Кимчито е поднесено елегантно, джинджифиловият сос към хрупкавите скариди темпура е великолепен.
Сушито е далеч от стандартните сет комбинации – подредено е като рисунка, авторско, богато. Голяма част от продуктите в менюто са внос от Япония.
Това и невероятните умения на шеф Светослав Петров превръщат Kampai в един от най-добрите азиатски ресторанти в България, който слава Богу е отворен целогодишно.
Хотел Ensana Aquahouse е една от най-новите локации в курорта, а под крилото й са няколко много симпатични места за храни и напитки.
Cactus beach bar е място за хора, които ценят радостта от живота и я търсят по време на лятната си почивка. Има плаж, има бар, има удобни шезлонги, маси, пуфове, люлки, оригинални коктейли и готина музика.
Внимание към детайла и personal touch тук не са клишета, а част от менюто. На дамите се препоръчва коктейл „Кадифено килимче“ с аромат на виолетки и красива презентация. За един лежерен следобед е достатъчен и един Кампари шприц с кампари, тоник и манго. А за дълготраен ефект – емблематичния коктейл „Бодлив като кактус“ с аперитиво Верде, лимончело, Битер Бианко, Томас Хенри джинджър и розмарин. Не е бодлив, а много много свеж, зелен на цвят и вкус, билково-джинджифилов.
Свежа е и музиката, свежи са и хората от екипа. Вечер барът е предпочитано място за жива музика с китари и кротки забавления – в курорта дискотеки и шумни партита няма. А през деня, за да не си разваляте хедонистичното общуване с морето, с бармана и с коктейлите, може от шезлонга да си поръчате храна – на чадърите има QR код с менюто на The Grill.
The Grill е точно над Cactus beach, така че поръчката ви ще дойде бързо на плажа (освен ако не предпочитате да се качите да хапнете под дърветата в заведението). Много добре обмислено плажно меню – с емблематични ястия (и напитки, спиртни при това) от България, Турция, Гърция и САЩ.
Телешки ребра за много гладни хора, хот дог или бургер за grab & go, хрупкави калмари, ако ви липсва Егейско море, свежо табуле и няколко неочаквано добри десерти.
Избираме българското – торта с бял фасул, кайсиев мармалад и бонбон от моркови. Има и супи, и салати, и дори портокалова пита.
В Salvia ще ви посрещне уханието на пица на пещ, което казва всичко. Храната е автентична и вкусна, интериорът – модерен, а градината – с красива морска панорама.
Място за обяд с децата или с приятели, за вечеря на свещи, за чаша хубаво вино – имат и Lis Neris, и Minuty, и отлични български етикети.
Пиците са с прегоряло ръбче, със специални италиански брашна и със свежи продукти и подправки. Правят ги в открита кухня, което увеличава слюнкоотделянето още повече.
Салата „Италия“ е с бейби спанак, рукола, тиквички, патладжан, домат, бейби моцарела и медено-горчичен дресинг – чудесна.
Чудесни са и десертите, особено домашната лазаня с печени лешници и два вида шоколадов мус, и вариацията на Лимончело (Mamma mia!).